homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Over Nederland
zaterdag, 03 november 2007 - zaterdag, 22 december 2007

Wim Gijzen (1941)

Tentoonstelling 'Over Nederland'

De Rotterdamse kunstenaar Wim Gijzen heeft in 1971 en 1972 gewerkt aan het project 'Een bezoek aan alle 864 gemeenten van Nederland'.

In die jaren heeft hij zichzelf bij deze bezoeken gefotografeerd bij het plaatsnaambord van de betreffende gemeente.Tevens kocht hij een ansichtkaart van deze gemeente die hij naar de Rotterdamse Kunststichting (subsidieverlener) stuurde en maakte ook een foto van de winkel waar hij de kaart kocht en van de brievenbus waar deze op de post is gedaan.

Deze drie foto's plus de afbeelding en de adreskant van de ansichtkaart van elke gemeente heeft hij ingelijst in een lijstje van 33 x 25 cm. Totaal 864 stuks.

Dit werk is geëxposeerd geweest in Museum Boijmans Van Beuningen, het Gemeentemuseum Den Haag en in een aantal andere musea in West Europa.

Galerie Werfkade 16 in Hoogezand exposeert dit werk in samenwerking met de kunstenaar en de eigenaar van het kunstwerk - het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam - en de gemeente Hoogezand-Sappemeer.
Het werk heeft inmiddels historische waarde, o.a. omdat ongeveer de helft van deze gemeenten niet meer zelfstandig bestaat.
Zie ook: 
www.wimgijzen.nl

 

Wim Gijzen

Al in 1971 maakte ik gebruik van gelijkenissen toen ik alle straten in Rotterdam en Amsterdam met dezelfde naam fotografeerde (collectie Becht). Vaak heb ik daarna, met gebruikmaking van verschillende disciplines, het beeld bewerkt, gereconstrueerd, foutief neergezet of nadrukkelijk bevestigd.

In een fotoserie uit 2005, die hier gepresenteerd wordt, spelen gelijkenissen wederom een rol. Er worden door mij, bijna terloops, bijvoorbeeld twee eendere gebouwen, gordijnen of voederbakken gesignaleerd. Zodoende wordt er een onschuldig beeld geschapen van zaken die niets anders met elkaar gemeen hebben dan dat ze van dezelfde soort zijn. Het lijkt alsof ze gedwongen zijn zich tot elkaar te verhouden. Hiermee doet een menselijke factor zijn intrede. En dat ontroert, ook als het om voederbakken gaat.