homelaatstenieuwsarchief
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Vrijheid van Geest 5 september tot en met 11 oktober 2015
zaterdag, 05 september 2015

Deze tentoonstelling is een hommage aan Hendrik Nicolaas Werkman (29 april 1882 - 10 april 1945) en is een onderdeel van het Werkmanjaar 2015 in Groningen

 In 1908 vestigt Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) zich als zelfstandig drukker in de stad Groningen.  Pas begin jaren twintig, nadat zijn bedrijf bijna failliet gaat, ontwikkelt hij zijn kunstenaarstalenten. Op de zolder van zijn pakhuis maakt hij met zet- en drukmateriaal kleurige prenten. Hij noemt ze ‘druksels’. Al spelend met blokken, letters, verf en sjablonen, blijft Werkman zich als kunstenaar steeds vernieuwen. Zijn druksels worden wereldberoemd. Op 10 april 1945, kort voor de bevrijding van Groningen, wordt Werkman met negen anderen in Bakkeveen geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Sindsdien heeft zijn oeuvre alleen maar kracht en waardering gewonnen.

Het Grafiekplatform VOG is een vereniging waar invloedrijke Nederlandse grafici bij aangesloten zijn die zich in verschillende drukprincipes bekwaamd hebben. Voor deze tentoonstelling is als curator Saskia Monshouwer aangetrokken. Op basis van inzendingen van leden (en niet leden) stelt zij deze tentoonstelling samen. Het thema is een aanvulling op andere activiteiten die in het kader van dit Werkmanjaar georganiseerd worden. Zie voor meer informatie:

 http://www.werkman2015.nl

 http://www.grafiekplatform-vog.nl

 

Het Werkmanjaar in 1995

In 1993 werd de Stichting De Noorderconstructie in Groningen, waarvan ik toen voorzitter was, benaderd door Jo Willems en Geert Lameris.Zij waren bezig met de voorbereidingen voor een opera over Werkman in het jaar 1995, vijftig jaar na zijn overlijden. 'Of wij het juridische dak wilden vormen voor hun initiatief'. Dat hebben ze zelf gevormd en wij namen op ons om een monument voor Werkman te realiseren. Op deze manier ben ik intensief bij het werk van Werkman betrokken geraakt. Ik moet eerlijk toegeven dat Werkman - en met mij vele andere Groningers - al behoorlijk was weggezakt. Dat is nadien radicaal veranderd. Van het één kwam het andere. Een Werkman postzegel, uitgaven van de Werkmankrant. Een kalender van de Grontmij. Concerten, o.a. in Leens, het geboortedorp van Werkman, het uitgeven van een prent van Fie Werkman om de kosten mee te financieren, de realisatie van het Werkman monument van Armando, de grote overzichtstentoonstelling in het nieuwe Groninger Museum, vele publicaties. Te veel om op te noemen.

Een anecdote uit die tijd : tijdens mijn leerjaar in de zesde klas van de lagere school, mochten kinderen die talent hadden, extra lessen tekenen volgen. De docent die les gaf was Piet Hiemstra. Later kwam ik er achter dat het dezelfde P.J.Hiemstra was van de beroemde ex-libris van Werkman. Na afloop van het Werkmanjaar heb ik het mij gepermitteerd er eentje te kopen.

Piet Hiemstra ging in de jaren negentig regelmatig met ons op reis naar interessante tentoonstellingen in Noord Duitsland. Ik heb hem een keer gefotografeeerd aandachtig het werk van Marcus Lüpertz bestuderend.

Het geld wat over was na 1995 wordt nu in deze tentoonstelling geïnvesteerd.