Wat veel mensen niet weten en waar zij aangenaam door verrast zullen zijn, is dat in Hoogezand-Sappemeer de laatste jaren veel kwalitatief goede beeldende kunstenaars zijn geboren en en/of getogen. Zij exposeren in binnen- en buitenland en ontvangen prijzen en beurzen. Qua stijl en expressiemiddelen verschillen zij, maar hun herkomst hebben zij gemeenschappelijk, namelijk Hoogezand-Sappemeer.
Deze kunstenaars hebben elkaar gevonden en vinden het bijzonder belangrijk om in Hoogezand gezamenlijk te exposeren in een galerie die hun aanspreekt, namelijk Galerie Werfkade 16 in Martenshoek.
De expositie Hoogezand centraal is een expositie met kunstenaars uit Hoogezand en omliggende plaatsen.
Deelnemende kunstenaars zijn: Thijs Jansen, Sytze Rusticus, Marcel de Vries, Paul Bezuijen, Berndnaut Smilde, Niels Post, Wim Bosch, Sjimmie Veenhuis en Thijs Franssen.
Twee voorbeelden
Berndnaut Smilde
Berndnaut Smilde (Groningen, 1978) is beeldend kunstenaar, wonend en werkend in Amsterdam. Smilde’s werk bestaat uit installaties, sculpturen en foto’s. Hij gebruikt zijn dagelijkse omgeving en ruimte als inspiratie, waarbij zijn interesse ligt in het temporele karakter van constructie en deconstructie. Artistiek legt hij de klemtoon op dualiteit. Zijn oeuvre bevraagt zowel binnen- als buitenkant, tijdelijkheid, de functie van materialen en architecturale elementen.
Smilde behaalde een Master of Arts aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Hij exposeert internationaal. In 2013 maakte hij als gast conservator een tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum Maastricht. Zijn werk is opgenomen in diverse collecties waaronder het Smithsonian en Saatchi. TIME Magazine noemde zijn Nimbus serie (een reeks zelfgemaakte wolken) een van beste uitvindingen van 2012.
Marcel de Vries
Het meeste werk van Marcel de Vries, vaak grootschalig van aard, gaat uit van kleine natuurlijke verschijnselen. Patronen of het ontbreken daarvan (ogenschijnlijk chaotisch gedrag) vormen onderdeel van zijn werk, recentelijk speelt geluid meer een rol. Bij het deconstrueren van deze verschijnselen wordt technologie gebruikt die op de ene plek data verzamelt en in een gecontroleerde omgeving elders de gegevens reconstrueert.
In zijn afstudeerinstallatie Zucht² onderzocht hij de aspecten van wind en het type geluid en de patronen die worden gegenereerd. Onder een ‘bladerdak’van216 speakers kregen de bezoeker een ervaring van een actuele/audiosituatiebuiten. Data als windsnelheid en richting komen van een anemometeren windvaan op het dak van presentatie platform SIGN.